Een 12-jarige Durftevrager

Omdat het wél kan.

Een 12-jarige Durftevrager

18 juli 2011 Nieuws van Durftevragen Weblog 0

Herman van Durftevragen (l.) en Mobashar

Mobashar is 12 jaar en nu al afgestudeerd aan de IMC Weekendschool in Amsterdam. Zonder enige schroom loopt hij tussen de sponsoren, docenten en begeleiders van de school en vraagt er flink op los. Zijn schrijfblok met Durftevragen post-it’s wordt voller en voller.

De IMC Weekendschool geeft aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren van 10 tot 14 jaar uit sociaaleconomische achterstandswijken. Het 2,5-jarig curriculum omvat vakken als Recht, Geneeskunde, Journalistiek, Filosofie, Wiskunde, Sterrenkunde en Beeldende Kunst. De leerlingen kunnen er trainingen volgen in presenteren, informatie zoeken en debatteren. Verder is er aandacht voor actualiteiten en worden de leerlingen gestimuleerd om zelf gastcolleges te organiseren over onderwerpen waar zij nieuwsgierig naar zijn.

Begin juli waren Marrije, Herman en Jan Peter voor Durftevragen op bezoek bij de sponsorbijeenkomst van de Weekendschool Amsterdam. Het leuke van deze sponsoren is, dat zij niet alleen een financiële bijdrage bieden, maar ook meedenkende partners voor de school zijn.

In een sessie met Durftevragenbegeleidster Marrije

Zowel de Weekendschool als de sponsoren mochten in Durftevragen workshops hun vraag stellen; voor zichzelf en voor elkaar. Een greep uit de vragen die gesteld werden (bron: verslag van Weekendschool):

  • Hoe kunnen betrokken sponsoren en betrokken organisaties medewerkers van IMC Weekendschool helpen bij het ontwikkelen van hun competenties? (Thijs Mulder, IMC Weekendschool)
  • Hoe kunnen we het bedrijfsleven in [Amsterdam] West koppelen aan de vestiging in West om de school zelfverdragend te krijgen? (Geert Reyners, Rabobank)
  • Hoe kom ik in contact met grootwinkelbedrijven in Amsterdam-West om te komen tot een sponsorovereenkomst? (Karin Wortelboer, IMC Weekendschool)
  • Hoe kom ik aan partners in Amsterdam-Noord bij de wijkaanpak? (Marlies van Gelderen, Ymere Wijkaanpak)
  • Hoe vind ik een sponsor die als boegbeeld kan en wil dienen voor onze vestiging in Amsterdam-Noord? (Femke Feuth, IMC Weekendschool)
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat een aantal goede doelen waar ik voor werk beter met elkaar gaan samenwerken? (Jeroen Brenninkmeijer)

De tips vlogen ons om de oren. Veel nieuwe ideeën zagen het licht en nieuwe verbindingen werden gelegd. Wat een groep positief gestemde en actieve mensen bij elkaar. Wat een vibe!

Ondertussen kregen de alumni van de school, afgestudeerde jongeren van 12 tot 16 jaar, les in netwerken; hoe stel je jezelf voor, hoe knoop je een praatje aan, hoe hou je het gesprek op gang en natuurlijk: wat wil je weten en vragen aan de ander!

Mobashar

Tijdens de borrel kunnen de alumni het geleerde meteen toepassen en daar maken ze gretig gebruik van. Als volleerde netwerkers en gewapend met een lijst vragen knopen zij het ene na het andere gesprek met de borrelende volwassenen aan. Die delen op hun beurt graag hun ideeën, op de laatste overgebleven Durftevragen post-it’s. En wij? Wij gaan vol energie naar huis en vragen ons af wat Mobashar met zijn tips gaat doen…